• Through seeing the buildings at Farleigh House, I was appointed to provide a full service from concept to completion for a 2-storey extension this small cottage in the outskirts of Frome.

    The cottage has a small river that surrounds the site with access over a small wooden bridge for cars and a collection of other smaller footbridges to access the surround footpaths and fields. The client expressed a strong desire to have large windows and open space as the existing cottage was formed up of low ceilings, small windows and changing levels. Through research based on the Long Barn at Farleigh, the client and myself developed a materials pallet, scale and a collection of other elements that could be integrated into the final proposal.

    A major concern about obtaining planning was that the cottage had already been extended by approximately 40% of its original footprint. Through a carefully constructed justification conveyed through imagery, research and discussions, the statutory approvals were obtained.

    Through discussing the approach to the site itself, it became clear that a gradual build up of timber was experienced. At the start of the driveway the hedge turns into a fence, the timber gates, the barn-situated 200metres to the North, the tar mac road into timber boards, the connection to the wider landscape had to be reflected in the building. The textures and decay shown through timber is celebrated through the manipulation of the timber and re use of the rubble stone pile found on site to form a plinth. An opportunity to contrast the existing masonry building whilst to connect to the wider landscape aloud for the building to express its character as the client had strong feelings of what the form of the building should be.

  • Project Location – Frome, North East Somerset
    Project Type – Extension
    Project Status – Information Production