• Project Location – Farleigh, Farleigh Hungerford
    Project Type – Changing Rooms/Medical Facilities
    Project Status – Completed

  • I started work on this project during the initial concept stage at Barton Willmore as a architectural assistant and then continued my involvement until completion as a architectural consultant to Arena 1865. I designed the oak furniture that was required by the medical and changing rooms.

    The original building was series of derelict cowsheds with two prominent rubble stone gables separated by timber lean too cow sheds. The single storey buildings sat on a sloping site and had the field behinds water draining directly into the rear of the building. To retain the agricultural solidarity of the external whilst preserving a a habitable internal space was key to obtaining planning. This resulted in details being developed that preserved the solid external appearance whilst giving the occupier glimpses to the external and vice versa.

    Justifying the considerable extension required to enable the desired room schedule was a considerable challenge. In collaboration with the project team whilst at Barton Wilmore, I was part of the team that successfully gained planning permission through a robust Design and Access statement and series of imagery. By proposing a simple timber structure sitting on a rubble stone plinth, we were able to relate to the two existing gables but show the new timber structure running between and past the existing structure. The furniture and finishes had to be robust to cope with large rugby players bumping into them. All floor areas can be hosed and mopped as all furniture is raised off the floor, with metal studs, to protect the oak and allow quick and easy cleaning into a centrally located drain.