• A young couple from Bath asked for my advice on where to buy there first home. I helped them chose a suitable house based on being able to obtain the statutory approvals whilst making a renovation financially viable.

    Kingswood was in a bad state of disrepair but commanded a stunning location on top of box hill. The building was originally a mental hospital, but has been occupied as a residentially home since the early 20th century. Changing the dated and damp interior whilst opening up the space for a modern family was what the client wanted. Obtaining planning permission for a small timber extension to the side would provide the entertainment space that the client required with access to the rejuvenated garden.

    To bring the building into the 21st century required the whole ground floor and walls to be tanked and insulated as it was below ground level. Once all the structure and roof was made good a simple, light palette of colour’s and finishes was used. The small timber building was developed to be a simple addition that celebrated the iron work and lead flashing details of the existing house. Combining these details with a simple Douglas Fir frame and windows kept the materials palate down to a minimum. Rebuilding the external wall so that the rubble stone wall could run through the extension and into the garden was a another way of making the build sit into and not dominate its context.

  • Project Location – Box, Wiltshire
    Project Type – Renovation/Extension
    Project Status – Completed